паничище  
НАЧАЛО
ПАНИЧИЩЕ
МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ
НАСТАНЯВАНЕ
ЦЕНИ
ЗАВЕДЕНИЯ
СПОРТ
КОНФЕРЕНТНА ЗАЛА
ГАЛЕРИЯ
КОНТАКТИ
ПАНИЧИЩЕ е планински курорт, разположен на 1350 м н.в. в Северозападна Рила, на 10 км от гр. Сапарева баня.

Курортът носи името на намиращото се в близост тектонско езеро, което има формата на паница. То е най-ниското рилско езеро. В него се влива част от водата на р. Перущица. Недалеч е и Сухото езеро, което поради естествения си дренаж не задържа вода и много прилича на амфитеатрален стадион. Останалата част на местността Паничище е заета с обширни поляни и иглолистна гора.

Разнообразните релефни форми, надморската височина, големият брой слънчеви дни и продължителното задържане на снежна покривка създават благоприятни условия за целогодишната посещаемост на курорта.

За любителите на зимните спорове са изградени няколко ски писти – за начинаещи и напреднали “Аджера”, “Бекяра”, както и 5000-метрова писта за дълго бягане. При хижа “Седемте рилски езера” отвесният склон е истинско предизвикателство за тези, които предпочитат тръпката от екстремното ски спускане по необработен терен, добиващо все по-голяма популярност.

Изготвен е идеен проект за кабинков лифт Сапарева баня – Паничище и изграждане на нови ски писти и съоръжения към тях. Ако тези идеи намерят практическото решение, това ще превърне курортното селище в много добър зимен курорт, предлагащ на своите гости ски туризъм + рехабилитация и SPA- услуги с минералните води на Сапарева баня.

За тези, които предпочитат топлите месеци за опознаване на красотата на Рила планина, районът предлага голямо разнообразие от пешеходни маршрути с различна степен на трудност.

  • Алея на здравето - обиколка на Паничище
  • Паничище - х. Пионерска - 1 час.
  • Паничище - Сапарева баня - 1,30 - 2 часа.
  • Паничище - х. Скакавица - 2 часа.
  • Паничище - х. Скакавица - Скакавишки водопад - 2,30 часа.
  • Паничище - х. Рилски езера - 4 часа.
  • Паничище - х. Рилски езера - х. Седемте езера - 6 часа.

Безспорно най-интересни за туристите са маршрутите до Седемте рилски езера, най-живописната езерна група в Северозападна Рила. Седемте ледникови езера, разположени в най-големия рилски циркус, пленяват с красотата и уникалността си. Разположени са амфитеатрално в следната последователност: Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Долното. Разликата между най-горното /2535 м н.в./ и най-долното езеро /2095 м н.в./ е повече от 400 м.
През месец август колорит в района на езерата внасят многобройните симпатизанти на Бялото братство от страната и чужбина. На 2300 м надморска височина те прекарват около 30 дни в съзерцаване на природата и самовглъбяване.
В ранните утрини, на фона на изгряващото слънце и потопени в музиката, учениците и последователите на Петър Дънов изпълняват красивите движения на паневритмията, (ритуален танц пресъздаващ хармонията между човека и природата) . Дори за непросветения турист гледката е изключително вълнуваща и запомняща се.

За повече информация относно района, защитените територии и маршрути може да се обръщате към Посетителския център в Паничище.
Copyright (C) 2006